Romania Nationalista
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Personalităţi marcante ale Mişcării Legionare

In jos

Personalităţi marcante ale Mişcării Legionare Empty Personalităţi marcante ale Mişcării Legionare

Mesaj  Alexandru Sudiţoiu Mar Iun 21, 2011 2:38 am

Corneliu Zelea Codreanu - PREZENT!

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

13 Septembrie 1899 - 30 Noiembrie 1938




Cel mai mare dintre sapte fii ai profesorului Ion Zelea Codreanu (în trei rânduri deputat, provenind dintr-o straveche familie de padurari). Strabunicul din partea mamei se numea Adolf Brauner, era bavarez de origine si a ajuns în Bucovina ca functionar vamal pe timpul stapânirii austriece. Acolo s-a casatorit cu Elisabeta Cornea, strabunica lui Corneliu Codreanu.

A absolvit Liceul Militar Mânastirea Dealului si Facultatea de Drept din Iasi.

În primul razboi mondial îsi urmeaza tatal pe front.

În 1919 adera la Garda Constiintei Nationale, organizatie anticomunista condusa de muncitorul iesean Constantin Pancu.

Dejoaca cu mult curaj, în 1920, doua actiuni comuniste la Regia din Iasi si la Atelierele CFR Nicolina. Se opune cu succes deschiderii anului universitar fara serviciu religios. Este ales presedinte al Societatii Studentilor în Drept.

La 10 Mai 1922, înfiinteaza Asociatia Studentilor Crestini. În toamna lui 1922 pleaca sa studieze la Berlin si Jena, dar se întoarce în iarna pentru a participa la marile miscari studentesti din Decembrie 1922. Punctul principal al revendicarilor studentesti îl reprezinta numerus clausus, adica limitarea numarului de locuri alocate evreilor în universitati la procentul pe care evreii îl aveau în populatia româneasca.

Împreuna cu profesorul A. C. Cuza, fondeaza, în 1923, Liga Apararii National Crestine.

Organizeaza în acelasi an, împreuna cu Ion Mota, Corneliu Georgescu, Vernichescu, Ilie Gârneata, Radu Mironovici, Leonida Bardac si Tudose Popescu un complot împotriva bancherilor evrei si a capilor coruptiei din lumea politica. Complotul este tradat de clujeanul Vernichescu.

Îl împusca, în legitima aparare, pe prefectul de politie Manciu din Iasi, în 1924. Este achitat un an mai târziu la Turnu Severin.

Întemeiaza la 24 Iunie 1927, împreuna cu Ion Mota, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneata si Radu Mironovici, Legiunea Arhanghelul Mihail.

În 1930 organizeaza doua ample marsuri în Basarabia, cu scopul de a potoli agitatiile comuniste. Se constituie organizatia de tineret Garda de Fier.

Este ales deputat de Neamt în 1931.

Initiaza în 1935 Comertul Legionar.

Întemeiaza partidul Totul pentru Tara, ca expresie politica a Miscarii Legionare.

Este arestat în noaptea de 16-17 aprilie 1938 pentru ultragierea lui Nicolae Iorga si este condamnat la sase luni detentie. În luna mai i se intenteaza înca un proces si este condamnat la zece ani munca silnica.

În noaptea de 29-30 Noiembrie 1938 este asasinat de jandarmi împreuna cu Nicadorii si Decemvirii, în timp de erau transportati catre Jilava.


HORIA SIMA - PREZENT!


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

VIAŢA

Horia Sima s-a nascut pe 3 iulie 1906 în satul Mândra din judetul Fagaras si a urmat Facultatea de Litere si Filozofie în Bucuresti (1926-1932), unde intra în Miscarea Legionara în octombrie 1927, la doar cateva luni de la intemeierea organizatiei. In 1932 este numit profesor de limba si literatura româna in Caransebes iar in toamna anului 1935, seful Miscarii Legionare, Corneliu Codreanu, il numeste pe Horia Sima seful Regiunii Banat.

Dupa instaurarea dictaturii carliste si arestarea lui Corneliu Codreanu în primavara anului 1938, din initiativa mai multor legionari de frunte ramasi in libertate, se constituie un grup de organizare si coordonare a activitatii legionare, grup din care fac parte: Ion Belgea, Radu Mironovici, Iordache Nicoara, Horia Sima si Ion Antoniu.

La 16 Iunie 1938 are loc reorganizarea Comandamentului de Prigoana iar Horia Sima primeste cea mai periculoasa însarcinare, aceea de reorganizare a legionarilor ramasi liberi si organizare a legaturilor cu Centrul.

La 29-30 noiembrie 1938, seful Miscarii Legionare, Corneliu Codreanu, este asasinat impreuna cu alti 13 legionari de frunte. Întrucât tot mai multi legionari erau în pericol iminent de a fi arestati, multi dintre ei se refugiaza în Germania. Alaturi de ei, Horia Sima trece frontiera în Ungaria si se refugiaza la Berlin. Aici are loc organizarea Comandamentului Legionar avându-i ca membri pe Ion Dumitrescu-Borsa, Ion Victor Vojen, Victor Silaghi, Horia Sima, Alexandru Constant si Constantin Papanace. Horia Sima este însarcinat cu legaturile cu tara.

La 15 august 1939 pleaca în misiune spre tara, reluând legaturile cu organizatiile legionare, iar la 26 octombrie se reîntoarce în Germania. În ianuarie 1940, conducerea Grupului Berlin este trecuta lui Horia Sima si Constantin Papanace. La 5 mai 1940, trece din nou în mod clandestin frontiera iugoslava împreuna cu un grup de legionari. Arestat în satul Clopodia dupa trecerea frontierei române la 19 mai, este trimis sub paza severa la Bucuresti.

La 14 iunie 1940, dupa numeroase anchete în prezenta gen. Bengliu, a ministrului de interne Ghelmegeanu si a sefului Sigurantei, Nicki Stefanescu, este eliberat. Este momentul când initiaza operatiunea de rasturnare a dictaturii regale, culminând cu revolutia legionara din 3-6 septembrie 1940 si alungarea regelui Carol al II-lea de la conducerea tarii.

La 6 septembrie 1940 are loc întrunirea Forului Legionar care, prin cuvântul lui Corneliu Georgescu (unul dintre fondatorii Miscarii), îi încredinteaza conducerea Legiunii. Generatia harica a Românismului a stiut astfel sa-si aleaga Comandantul pe masura însusirilor ei: drept, cutezator, spirit aprig de luptator în numele credintei românesti-legionare, gata oricând pentru sacrificiul suprem.

La 14 septembrie 1940, Romania este proclamata prin decret regal de catre noul rege Mihai I Stat National-Legionar iar Horia Sima este numit vicepresedinte al Consiliului de Ministri. Forte adverse actioneaza insa din umbra iar la 21-23 ianuarie 1941 are loc lovitura de stat a gen. Antonescu împotriva Legiunii, sprijinit de armatele germane stationate în tara. Se ivesc astfel zorii altei prigoane împotriva camasilor verzi. Mii de legionari sunt arestati, altii, dupa un simulacru de proces, executati. Cei care reusesc sa se refugieze în Germania sunt internati în lagare: Rostock, Buchenwald, Dachau.

Dupa caderea Romaniei sub ocupatie sovietica la 23 August 1944, Horia Sima continua lupta anticomunista si formeaza un Guvern român în exil, la Viena (10 decembrie 1944), organizand totodata o Armata Nationala cu peste 12.000 de voluntari. In perioada martie-mai 1945, trupele Guvernului National Roman prezidat de Horia Sima actioneaza pe front impotriva Armatei Rosii pana la capitularea Germaniei si victoria sovieticilor aliati cu englezii si americanii.

Dupa încheierea razboiului se refugiaza în Italia, Franta si se stabileste în Spania. Preda la Universitatea din Barcelona si depune o munca uriasa în folosul Neamului obidit, atentionând în permanenta forurile internationale asupra tragediei poporului român. Se stinge din viata pe câmpul bataliei legionare la 25 mai 1993, dupa o activitate tenace, inegalabila, trainica.
Alexandru Sudiţoiu
Alexandru Sudiţoiu
Admin

Mesaje : 41
Data de înscriere : 21/06/2011
Varsta : 28
Localizare : Petroşani, judetul Hunedoara

https://noualegiune.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum